Oplossingen voor elk vochtprobleem - landelijke dekking - scherpe tarieven - gratis offerte

Zoutuitbloei op buitenmuren

Sluier op de muurHeeft u te maken met een zoutuitbloei op de buitenmuur, of wilt u daar meer over weten?

De meeste uitbloeiingen uit mortels worden veroorzaakt door de oplossing van kleine kalkdeeltjes.

Deze zijn afkomstig uit de bindmiddelen die zich in de steen bevinden.

U kunt de uitslag voorkomen door tegen te gaan dat het poreus metselwerk water op zal nemen, aangezien dit een belangrijke transporteur van de schadelijke stoffen is.

Met name het impregneren van de gevel zorgt ervoor dat u hier beduidend minder last van zal hebben.

Zoutuitbloei

Schadelijke sulfaten

Op het moment dat er uitbloeiingen plaatsvinden uit de voeg of metselmortel dient u er rekening mee te houden dat dit samen kan gaan met schadelijke sulfaten. In dat geval heeft u niet alleen te maken met een uitstraling die u niet wenst, maar dient u tevens rekening te houden met een aantasting van het metselwerk. Indien het gaat om gelijkmatig overtrokken kalksluier op de metselwerken, dan kunt u er vanuit gaan dat het gaat om sulfaat uit de baksteen, waardoor dat minder schadelijk is voor de gevel.

Oorzaken van zoutuitbloeiingen

In principe kunt u vanwege twee verschillende oorzaken te maken krijgen met zoutuitbloeiingen. Het kan allereerst voortkomen uit de bouwelementen waar u gebruik van maakt. Bij metselwerk maakt men gebruik van bakstenen aan de ene kant, met een metsel- of voegmortel aan de andere kant. De stoffen hieruit kunnen oplossen als het gevolg van vocht in de gevel en aan de buitenkant weer terechtkomen. Ten tweede kunnen de zoutuitbloeiingen ontstaan als het gevolg van zouten die terechtkomen in het opstijgend vocht uit de opgaande muren. Indien u te maken heeft met optrekkend vocht kan er zout meekomen, dat elders op de gevel terecht zal komen en dan goed zichtbaar wordt.

Chemische omzettingen en transport van water

Uit onderzoek blijkt dat het bakken van stenen helpt om de oplosbaarheid voor een groot deel tegen te gaan.

Het is echter de grote hoeveelheid calciumhydroxyde die er toch voor kan zorgen dat dit proces plaatsvindt en dat er zoutuitbloeiingen op de gevel kunnen ontstaan. Dit komt vermoedelijk door de zeolitische omzetting.

Het transport waar water in de gevel voor zorgt veroorzaakt de uitbloeiingen die uiteindelijk zichtbaar zullen zijn. In veel van de gevallen lossen de zouten weer op in water, waardoor een regenbui er vervolgens voor kan zorgen dat hier niets meer van te zien is. Dat haalt het oorspronkelijke probleem echter niet weg.


Advertenties

Advertenties


Gratis offerte aanvragen

Gratis offerte voor het oplossen van uw vochtproblemen.U kunt bij ons gratis en volledig vrijblijvend een offerte aanvragen voor werkzaamheden die betrekking hebben op het oplossen en voorkomen van vochtproblemen. Veel voorkomende werkzaamheden zijn afdichten van kelders, injecteren van muren en vloeren, impregneren, reinigen, isoleren, coaten van vloeren en wanden, vochtdetectie etc.

Wij hebben met onze partners een dekking in geheel Nederland en zijn u graag van dienst met een gratis inspectie en offerte. Vraag gerust aan, het is volkomen vrijblijvend en zo weet u tenminste waar u aan toe bent. Klik op de onderstaande banner voor het aanvraagformulier.

Comfortabel wonen

Een woning met een hoge luchtvochtigheid is veel minder prettig om in te wonen dan een woning met de juiste luchtvochtigheid. Pak daarom vochtproblemen goed aan zodat u en uw gezin weer behaaglijk kunnen leven.

undefined