Oplossingen voor elk vochtprobleem - landelijke dekking - scherpe tarieven - gratis offerte

Wat is optrekkend vocht?

Opstijgend of optrekkend vochtHeeft u last van optrekkend of opstijgend vocht, of wilt u daar meer over weten? Het kan een belangrijk probleem vormen binnen uw woning, waardoor u te maken kunt krijgen met bijvoorbeeld schimmels en ongedierte.

Met name wanneer u een kelder of een kruipruimte heeft die nat of vochtig is, dient u er rekening mee te houden dat u te maken kunt krijgen met optrekkend vocht.

Er bestaan verschillende oplossingen om het opstijgend vocht tegen te gaan, al dient u allereerst op zoek te gaan naar de bron van het probleem.

Voorbeelden van optrekkend vocht

U kunt te maken krijgen met verschillende vormen van opstijgend vocht. Is er bijvoorbeeld sprake van een kruipruimte met een hoge waterstand?

In dat geval is de kans groot dat de capillaire werking van de gevels ervoor zorgt dat het vocht zich als het ware op kan trekken. Daarnaast kunt u te maken hebben met opstijgend vocht op het moment dat u een horizontaal vochtfront ziet, boven de plint van gevels of binnenmuren.

Het is met name de horizontale vorm die duidt op optrekkend vocht, aangezien dit anders in een verticale beweging omlaag zou ‘lopen’.

Optrekkend vocht

Onderzoek optrekkend vocht

onderzoekOp het moment dat u te maken heeft met opstijgend vocht is het van belang om hier grondig onderzoek naar te doen, zodat u uitkomt bij de bron van de problemen. Hoe hoog is bijvoorbeeld de opbouw van de fundering en zijn daar details van beschikbaar? Bestaat er een relatie met de stand van het grondwater, dus daalt het optrekkend vocht weer wanneer ook het grondwaterpeil zakt? Ga na of de ventilatie in de kruipruimte in orde is en controleer bijvoorbeeld hoe het zit met de luchtdichtheid van de beganegrondvloer. Dit zijn zaken die te maken kunnen hebben met het opstijgend vocht, waardoor u op zoek kunt gaan naar de bron van het probleem.

Oplossingen bij optrekkend vocht

Heeft u de bron gevonden? U kunt op verschillende manieren zorgen voor een oplossing bij opstijgend vocht.

  • Het is bijvoorbeeld mogelijk een horizontale vochtkering in de muur te maken, door middel van een mechanische onderbreking of het injecteren van materiaal (chemische oplossing).
  • Daarnaast kunt u gebruik maken van drainage om het grondwaterpeil te laten zakken,
  • of heeft u de mogelijkheid de vochtbron te verminderen door de kruipruimte te vullen met schelpen of PS-chips.
  • Het vernieuwen van de vloeren is de meest ingrijpende oplossing, dus bewaar die bij voorkeur tot het laatst.

Advertenties

Advertenties


Gratis offerte aanvragen

Gratis offerte voor het oplossen van uw vochtproblemen.U kunt bij ons gratis en volledig vrijblijvend een offerte aanvragen voor werkzaamheden die betrekking hebben op het oplossen en voorkomen van vochtproblemen. Veel voorkomende werkzaamheden zijn afdichten van kelders, injecteren van muren en vloeren, impregneren, reinigen, isoleren, coaten van vloeren en wanden, vochtdetectie etc.

Wij hebben met onze partners een dekking in geheel Nederland en zijn u graag van dienst met een gratis inspectie en offerte. Vraag gerust aan, het is volkomen vrijblijvend en zo weet u tenminste waar u aan toe bent. Klik op de onderstaande banner voor het aanvraagformulier.