Oplossingen voor elk vochtprobleem - landelijke dekking - scherpe tarieven - gratis offerte

Wat is condensatievocht?

CondensatievochtCondensatievocht ontstaat op het moment dat de lucht verzadigd is met waterdamp. Op dat moment zal de damp neerslaan in de vorm van waterdruppels, die we kennen als condens op muren en andere oppervlakten.

Er ontstaat condensatie als het gevolg van temperatuurverschillen van de lucht en bijvoorbeeld oppervlakten. Koude licht kan slechts weinig waterdamp bevatten, in vergelijking tot warme lucht. Een warme lucht zal daarom ook ‘vochtiger’ aanvoelen dan koude lucht.

In huizen is de luchtvochtigheid over het algemeen hoger dan buiten, als het gevolg van beperkte ventilatie. We komen condens op muren tegen, maar ook op een aantal andere oppervlakten. Het is van belang om dit tegen te gaan door voldoende te ventileren. Het vocht zal zich vooral concentreren op de plaatsen waar de temperatuur het laagst ligt. Zorg binnen voor een voldoende hoge temperatuur, om koude buitenlucht binnen te laten stromen en deze op te laten warmen en vocht op te laten nemen. Op die manier is het mogelijk om het condensatievocht naar buiten toe af te laten voeren, zodat u daar binnen geen last meer van zal hebben.

Hoe ontstaat condens?

WaterdampenCondensatievocht ontstaat op een aantal verschillende manieren. Ons lichaam geeft voortdurend vocht aan de omgeving af, waardoor we wat dat betreft een belangrijke bron vormen.

Alleen al door te ademen doen we dit, aangezien we met onze adem warme vochtige lucht uitblazen en de koele droge lucht inademen.

Daarnaast ontstaat er condensatievocht tijdens bijvoorbeeld het douchen en baden, aangezien het water verdampt en op die manier in de lucht terecht zal komen.

Houd er rekening mee dat ook het drogen van de was hiertoe kan leiden, waardoor we spreken van een condensdroger. Tenslotte ontstaat er condensatievocht als het gevolg van koken en zorgen ook de kamerplanten ervoor dat er vocht aan de lucht wordt afgegeven.

Houd rekening met al deze bronnen van condensatievocht en zorg voor voldoende ventilatie om eventuele problemen hiermee goed tegen te kunnen gaan.

Condensatie op muren in vochtige ruimtes.

Condens op muren en andere oppervlakten

We komen de condens op muren tegen, maar houd er rekening mee dat dit tevens op andere oppervlakten en in materialen zit. Het gaat bijvoorbeeld om het tapijt en de gordijnen, maar ook om het behang dat we op de muren hebben zitten. Dit zijn stuk voor stuk oppervlakten die te maken kunnen krijgen met condensatievocht, dus hou deze in de gaten om vochtproblemen tijdig te herkennen en daar wat aan te laten doen.


Advertenties

Advertenties


Gratis offerte aanvragen

Gratis offerte voor het oplossen van uw vochtproblemen.U kunt bij ons gratis en volledig vrijblijvend een offerte aanvragen voor werkzaamheden die betrekking hebben op het oplossen en voorkomen van vochtproblemen. Veel voorkomende werkzaamheden zijn afdichten van kelders, injecteren van muren en vloeren, impregneren, reinigen, isoleren, coaten van vloeren en wanden, vochtdetectie etc.

Wij hebben met onze partners een dekking in geheel Nederland en zijn u graag van dienst met een gratis inspectie en offerte. Vraag gerust aan, het is volkomen vrijblijvend en zo weet u tenminste waar u aan toe bent. Klik op de onderstaande banner voor het aanvraagformulier.

Voorbeelden van vochtschades en -problemen

Dakgoot lekkage zorgt voor mosaangroei en daardoor aantasting buitenmuur
Zoutuitgroei en optrekkend vocht zorgen voor witte uitslag.
Schimmel nestelt zich exact op het deel van de muur dat nat is.
Te vochtig hout is prooi voor schimmel- en zwamvorming
Verf, behang en lijm laten los indien de ondergrond vochtig wordt.
Badkamer schimmel is te vermijden door goed droog te maken en te ventileren
Langdurige blootstelling aan vocht zorgt voor zware schimmel- en zwamaangroei.
Scheuren in muren zijn een belangrijke oorzaak van vochttoetreding.
Lekkage op kim (aansluiting wand op grond) van een kelder zorgt vaak voor problemen. Injecteren is veelal de beste oplossing.
Vocht in de muur kan kortsluiting veroorzaken waardoor mogelijkerwijs brand ontstaat.
Schade aan het dak kan voor veel vochtproblemen door de gehele woning zorgen.
Geen enkele verf, pleister, behangsoort is bestand tegen een vochtige ondergrond.