Oplossingen voor elk vochtprobleem - landelijke dekking - scherpe tarieven - gratis offerte

Hygroscopie

HoutwerkingHygroscopie staat voor het aantrekken van vocht, bijvoorbeeld door houten bouwdelen. We kennen hout als een materiaal dat het vocht sterk aantrekt, waardoor dit voor problemen kan zorgen.

Het zijn de micro-capillairen en hun hygroscopische gedragingen die ervoor zorgen dat de holle celwanden in het hout het vocht aantrekken.

Het hygroscopische gehalte van de meeste houtsoorten ligt tussen de 25 en 30%.

Axiale en radiale richting

Hout zit in de verschillende richtingen anders in elkaar, iets dat ook van invloed is op het aantrekken van vocht. Met name de axiale en de radiale richting zitten anders in elkaar.

Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat het vocht in de axiale richting gemakkelijker in het hout trekt dan in de radiale richting. Ook de aanwezigheid van eventuele harsgangen zal het aantrekken van vocht beïnvloeden.

Houd er in ieder geval rekening mee dat het vocht in het hout zowel het werken hiervan, de duurzaamheid als de sterkte en taaiheid kan beïnvloeden.

Vochtigheid hout varieert al naar gelang de soort en de omstandigheden

Het werken van hout

Op het moment dat het hout werkt geeft dit aan dat er sprake is van een hygroscopisch proces. Het vochtgehalte in het hout doet de celwanden zwellen, waardoor het hout uit begint te zetten.

Een vermindering van de hoeveelheid vocht in het hout zal dit weer doen laten krimpen. Met name de lichte houtsoorten kennen een groot volume binnen de intercellaire ruimten, waardoor dit hout veel vocht aan kan trekken en behoorlijk uit zal zetten.

Minder licht hout zal over het algemeen minder hygroscopie laten zien, waardoor dat hout minder sterk zal uitzetten en krimpen.Verandering van het volume

Op het moment dat het vochtgehalte in hout verandert met 1% betekent dit voor dennenhout bijvoorbeeld een uitzetting van 0,4%, voor beukenhout een uitzetting van 0,6% en voor teakhout een uitzetting van 0,3%.

Het kromtrekken van hout heeft echter niet te maken met de volumeverandering als het gevolg van vocht, maar met de wijze van zagen die men heeft gehanteerd.

Houten bouwdelen verven

Het is niet mogelijk om de hygroscopie tegen te gaan door het hout te verven. De verf heeft over het algemeen vooral een esthetische functie, aangezien het ons helpt een bepaalde uitstraling te bereiken.

Daarnaast kan het een waterwerende functie hebben, maar de inwendige condensstroming kan dan nog altijd voor rotting van het hout zorgen, waardoor de duurzaamheid niet toe zal nemen.

Het is met name van belang om raamkozijnen hier goed tegen te beschermen.

Gratis offerte aanvragen

Gratis offerte voor het oplossen van uw vochtproblemen.U kunt bij ons gratis en volledig vrijblijvend een offerte aanvragen voor werkzaamheden die betrekking hebben op het oplossen en voorkomen van vochtproblemen. Veel voorkomende werkzaamheden zijn afdichten van kelders, injecteren van muren en vloeren, impregneren, reinigen, isoleren, coaten van vloeren en wanden, vochtdetectie etc.

Wij hebben met onze partners een dekking in geheel Nederland en zijn u graag van dienst met een gratis inspectie en offerte. Vraag gerust aan, het is volkomen vrijblijvend en zo weet u tenminste waar u aan toe bent. Klik op de onderstaande banner voor het aanvraagformulier.

6 bronnen van vocht in de woning

Vochtbron 1 : Condensvorming
Vochtbron 2 : Neerslag
Vochtbron 3 : Grondwater
Vochtbron 4 : Bouwvocht (voornamelijk bij nieuwbouw woningen)
Vochtbron 5 : Lekkages
Vochtbron 6 : Hygroscopie